Höjd styrränta bekräftar ett tufft 2023 framför oss

Riksbankens styrränta höjdes tidigare i februari till 3 procent och meddelade att den lär höjas ytterligare under våren. Lägg därtill färska siffror från SCB som visar att den underliggande inflationen var högre än förväntat. Det lär således bli ett tufft ekonomiskt år för företagare. Läs mer nedan.

Styrräntan lär ställa till det för byggbransch

Det lär bli ett tufft år för byggbranschen med höga kostnader. (Foto: Shutterstock)

Tidigare under månaden kom Riksbanken med nya besked om att höja styrräntan till 3 procent, den högsta nivån sedan 2008. Inflationen mätt som KPIF är över 10 procent i början av januari, långt över Riksbankens mål på 2 procent per år.

Ansök om företagskredit här

Styrränta februari 2023

Källa: Riksbanken 2023

Det är dock osäkert om inflationen kommer att falla tillräckligt snabbt och djupt, då inflationen var högre i december än förväntat, vilket höjde Riksbankens räntebana. Fler höjningar av Sveriges styrränta väntas under våren, för att senare bromsa ner och möjligtvis börja sänkas i slutet av året eller början av 2024. Det senaste året har kronans utveckling varit svag, vilket har lett till dyrare import. Importberoende företag bör därmed leta inhemskt för att undvika att bli påverkad av valutaförändringar.

Färska siffror från SCB visar att den underliggande inflationen, dvs exklusive energi, steg till 8,7 procent i januari från 8,4 procent i december. Den förväntade siffran enligt analytiker var en nedgång till 8,2 procent.

Dessa siffror pekar på att det lär bli ännu ett tufft ekonomiskt år för företagare, som bör tänka en extra gång innan plånboken plockas fram.

Om du har blivit drabbad av inflationsläget så finns OPR-Företagslån alltid för dig när du behöver finansiering. Ansök om företagskredit här