Deklarationsdags och fortsatt orolig ekonomi

Man som ser över sin deklaration.
Sedan 14 mars kan man som företagare deklarera sina skatter. Foto: Shuterstock

Sedan 14 mars kan man som företagare deklarera sina skatter. Vi listar en del viktiga punkter att tänka på när det kommer till deklarationen.

Viktiga punkter om för att optimera din deklaration

• Se till att hålla alla kvitton, fakturor och bokslut organiserade och lättillgängliga.
• Arbeta med en skatteexpert: Det kan vara fördelaktigt att arbeta med en skatteexpert för att säkerställa att du drar nytta av alla möjliga skatteavdrag och således optimerar din deklaration.
• En erfaren skatterevisor kan också ge vägledning om skatteplanering och efterlevnad. Sammanfattningsvis är förståelse och efterlevnad av skatteplikter avgörande för småföretagare.

Genom att registrera dig för moms, betala bolagsskatt, rapportera anställningsskatter, föra korrekta register och arbeta med en skatteexpert kan du se till att din deklaration är korrekt.

Läs på skatteverket för mer information.

Högre inflation än förväntat i februari

Utöver att man kan se över och ändra sin deklaration så kom inflationssiffrorna från SCB in, som visar på en fortsatt hög inflation i Sverige. Inflationsförväntningarna var betydligt lägre än de faktiska siffrorna. Detta har lett till att fler ekonomiexperter tror på en dubbelhöjning av styrräntan. Tidigare var det mycket som pekade på att styrräntan skulle höjas med 25 punkter, men i takt med att Sveriges inflation fortsatt är på höga nivåer så tror allt fler på att Riksbanken höjer med 50 punkter i det kommande räntebeskedet.

Det är alltjämt en hög inflation som råder i Sverige. [foto: Shutterstock]

Oroligt på finansmarknaden

Utöver den aktuella perioden om deklaration har den globala finansmarknaden skakat den senaste veckan. Nischbanker i USA har gått i konkurs och skapade stora rubriker världen över. Senast har även den schweiziska banken Credit Suisse haft problem, men idag kom nyheter om att banken lånar pengar från den schweiziska centralbanken SNB, vilket lugnade marknaden.

Det lär dock inte vara det sista som vi får läsa om bankvärlden den kommande perioden.

Om du har blivit drabbad av inflationsläget så finns OPR-Företagslån alltid för dig när du behöver finansiering.