Företagslån för restaurang och kafé

Företagslån för restaurang .
Många drömmer om att starta sin egen restaurang eller kafé. [Foto: Shutterstock].

Att driva en restaurang eller ett kafé anses som en dröm för många. Många tycker att driva eget är att få syssla med ens passion på heltid – och därmed att ens mål är uppfyllda. Att ha en egen näringsverksamhet som en restaurang eller kafé kommer dock med vissa utmaningar.

Vanligtvis har en restaurang- eller kaféägare mycket erfarenhet från branschen sedan tidigare. Att lära känna marknaden är centralt för att lyckas med något eget. Vilka är min huvudmålgrupp? Vart behöver verksamheten vara geografiskt för att det ska bli lönsamt? På vilket sätt sticker mitt koncept ut och är bättre än befintliga aktörer/konkurrenter?

Sanningen är att utmaningarna är många men att de som lyckas drivs av att ständigt utmanas. Även om restaurangen eller kaféet blir framgångsrikt till en början så gäller det att ständigt arbeta med utveckling och förbättring. Man kanske inser att mer anställda, fler sittplatser och ett större produktutbud skulle förbättra gästernas upplevelse. Det leder i sin tur till en större lönsamhet för verksamheten.

En solid idé som leder till en ökad omsättning men att en bristande likviditet hindrar i nuläget är vanligt. Olika former av expansion är därför en vanlig anledning till att ta ett företagslån för en restaurang eller kafé. Det finns olika former av företagslån som är anpassade för olika typer av behov. Oftast är det gynnsamt om företagslånet är smidigt när det kommer till utbetalning samt att återbetalningen sker med tydliga belopp och villkor. På så sätt behöver inte krångligt pappersarbete ta tid från det som är mest essentiellt för restaurangen eller kaféet.

Vilka är de vanligaste anledningarna för ett företagslån för restaurang- och kaféverksamheter?

Det finns många olika situationer då en restaurang eller kafé är i behov av ett företagslån. Det finns dock några lånesyften som tillhör det mer ordinära.

Exempelvis så är det vanligt att en ugn eller spis slutar fungera och då kan likviditetsförstärkning behöva komma fort – varje dag som går utan att en maskin fungerar kan orsaka stora inkomstbortfall. Därför är renovering ett vanligt lånesyfte. Andra verksamheter får problem med kassaflödet till följd av att något oförutsett skett på marknaden. En inställd festival eller annat event kan tvinga verksamheter att revidera prognosen över det framtida kassaflödet. Restauranger eller kaféer som sysslar med catering med större beställningar kan erfara likviditetsproblem om kunder är sena med fakturainbetalningar. Det kan i sin tur leda till att komplikationer uppstår när varor ska inköpas till nästa cateringjobb. I en sådan situation kan ett snabbt företagslån fylla sitt syfte. Läs mer om hur din verksamhet kan förbättra kundrelationer och förhindra att fakturainbetalningar blir försenade här.

Ett bra alternativ för restaurang- och kaféverksamheter vid behov av likviditet

OPR-Företagslån erbjuder lån anpassade för Sveriges små- och mellanstora verksamheter och har hjälpt tusentals företagare med likviditetsförstärkning sedan start. Det är möjligt att bli beviljad ett företagslån på upp till 1 000 000 kr med utbetalning samma dag. Nu erbjuds även en avgiftsreduktion om 20% på alla beviljade lån. Det innebär att du som låntagare blir återbetalad 20% av kostnaderna för lånet vid slutbetalning. Det enda motkravet är att alla fakturor betalas i tid.