Ekonomin blickar mot ljusare tider

Caféarbetare

Liksom företagsklimatet är det fortfarande kyligt väder i Sverige. Maj är inte långt ifrån och både meteorologer och nationalekonomer tror på att nästa månad kommer att ge bättre besked.

Ökad konkurs på årsbasis

Enligt Creditsafes data ökade antalet konkurser med 41 procent i mars jämfört med föregående period. Årstakten minskade dock från februaris hela 62 procent i årstakt. Likt tidigare månader har bygg-, restaurang- och transportbranschen varit särskilt drabbade av det ekonomiska läget som Sverige befinner sig i.

Det skakade läget i Sverige har även lett till färre nyregistrerade aktiebolag. I mars minskade antalet med 14 procent i årstakt, vilket visar att det är allt fler som väljer att avvakta läget innan de startar sitt bolag. 

Lägsta inflationen i årstakt sedan 2021

Det verkar mer och mer som att kampen inflationen är äntligen snart över. I mars uppgick inflationen till 2,2 procent i årstakt, endast 0,2 procentenheter ifrån Riksbankens inflationsmål. Det lär inte dröja allt för länge innan vi befinner oss i mål. Analytiker bedömer att Riksbanken mest troligen sänker styrräntan med 25 punkter i maj och ytterligare gånger senare under året. Ljuset i ekonomin kommer att öppna upp för högre konsumtion, vilket gynnar företagare med produkter gentemot konsumenter. Generellt sätt kommer det även gynna bolag som har diverse rörliga lån som troligtvis kommer att sänkas i takt med styrräntans sänkningar.

Nu väntar vi på vårens entré i Sverige så att vi kan njuta av lite bättre tider, både vädermässigt, men även ekonomiskt.