Vändningen i ekonomin är här

Transportförare

Våren fick knappt göra sin entré innan sommaren tog över och nu råder det sommarväder runt om i landet. Många som har sett fram emot värmen efter en väldigt lång vinter. Samma vändning har även ekonomin gjort, den första räntesänkningen skedde tidigare under maj månad och fler väntas komma i år. Vändningen i ekonomin är här!

Första räntesänkningen

Tidigare i maj meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent. Detta var glädjande för alla låntagare med obundna som kan se fram emot billigare lån. Fler räntesänkningar väntas komma inom kort, där banker spår en liten chans till en räntesänkning redan i juni, men mer troligt i augusti. Styrräntan väntas landa på omkring 3 procent i slutet av 2024.

Räntesänkning

Kronan håller i
Riksbanken var rädda för en större värdeminskning av kronan i takt med att räntesänkningarna skulle börja, men trots räntesänkningen om 25 punkter skedde inga stora växelkursändringar på den svenska kronan. ​Riksbanken kommer dock fortfarande behöva titta på vad ​USA:s centralbank ​och ​den ​Europeiska centralbanken gör ​för att inte riskera ännu en ​värdeminskning av den svenska kronan.