Regeringsbudget: Hur det påverkar ditt företag

Regeringsbudget 2023

Regeringsbudgeten gynnar vissa men hämmar andra. [Foto: Shutterstock].

Ny regeringsbudget gynnar vissa men hämmar andra och en inflation som väntas toppa på över 11 procent nästa år. OPR-Företagslån ger dig det senaste nytt i Sverige.

Ekonomiskt stöd för elkostnader
Om du har blivit särskilt drabbad av de ökade elkostnaderna så innebär regeringsbudgeten goda nyheter för dig. Regeringen avser införa ett nytt ekonomiskt stöd till företag som har haft en betydande ökning av kostnader för el jämfört med 2021. Syftet med det ekonomiska stödet är för att hjälpa särskilt drabbade företag vars verksamhet har påverkats av elkostnaderna som en konsekvens av den pågående energikrisen inom EU.

Slut med klimatbonus för elbilar – men goda nyheter för fossila drivmedel
I samband med den nya regeringsbudgeten gick regeringen ut med att klimatbonusen för elbilar slopas helt från och med 9 november. Tidigare kunde en köpare få upp till 70 000 kronor i rabatt för en elbil i syfte om att sänka utsläppen. Men nu har regeringen valt att slopa den helt, vilket innebär att elbilar har blivit dyrare att köpa.

Regeringsbudgeten innebar även att avdraget för bilresor höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Samtidigt vill regeringen höja avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil från 6,50 kronor per mil till 12 kronor per mil för diesel och från 9,50 kronor till 12 kronor för andra drivmedel. För er som använder bilen frekvent innebär detta alltså en ökad ersättning för ert resande.

Inflationstakten över 11 procent nästa år
I övriga nyheter än regeringsbudgeten väntas KPIF-inflationen fortsätta stiga till över 11 procent i början av nästa år, detta enligt SEB. Inflationstakten väntas däremot att sjunka under 2023, för att i slutet av 2024 falla under Riksbankens mål. Riksbanken väntas höja räntan med 75 punkter till 2,50 procent i slutet av 2022, och sedan höja 25 punkter till i februari 2023.
När inflationen vänder ned kommer Riksbanken sluta höja och börja sänka andra halvan 2024, till 2,25 procent i slutet av det året.

Om du har blivit drabbad av inflationsläget så finns OPR-Företagslån alltid för dig när du behöver finansiering. Du kan enkelt göra ett uttag via mina sidor. Föredrar du det traditionella sättet kan du alltid kontakta kundservice här.