Högre inflation än väntat och troligt maktskifte på väg

Vägval
Det råder osäkra tider för företagare med en inflation som är på den högsta nivån på 30 år. [Foto: Shutterstock].

Hösten är officiellt här och nu är alla tillbaka i sina rutiner efter den första pandemifria sommaren. Nu förväntas lägre temperaturer och mer regn i landet. I denna artikel diskuteras inflation och ett maktskifte som är på väg att ske i Sverige.

Troligt maktskifte i Sverige
Det lutar sig mot ett maktskifte i Sverige. Det såg ut att vara en ny seger för vänsterblocket, men sedan svängde resultatet och efter åtta år i styret väntas de rödgröna tappa makten till de blåa med Ulf Kristersson som trolig statsminister. Hur regeringen bildas är en fråga som inte har ett självklart svar där Liberalerna inte vill sitta i en regering med SD och vice versa. Högern kommer få behöva klura ut samarbetet innan vi kan få se en ny regering i landet. Utlandsrösterna väntas bli räknade på onsdag eller torsdag och då väntas det officiella beskedet komma. Endast ett mirakel kan hålla vänsterblocket kvar som styrande i landet. Sveriges inflation har varit ett hett debattämne inför valet och högern har bland annat lovat skattesänkningar, elkostnadsbidrag, fler kärnkraftsverk och sänkta drivmedelspriser.

Inflationstakten sjönk något ytterligare under augusti
Om 2020 och 2021 präglades av Covid, har 2022 associerats med ökad inflation. Färska siffror från SCB visar att Sveriges inflation steg till 9,0 procent på årsbasis enligt måttet KPIF. Jämförelsevis med juli har inflationen stigit med en procentenhet och mer än vad riksbanken förväntade sig. Den stora anledningen till inflationsökningen är kraftigt stigande elpriser i augusti, enligt SCBs prisstatistiker Mikael Nordin. Under vintern förväntas elpriserna att skjuta upp i höjden ännu mer vilket kommer drabba hela samhället, det återstår att se om stödpaket ges ut till konsumenter och företagare. Hitta mer statistik om inflationen på SCB.

Om du har blivit drabbad av inflationsläget så finns OPR-Företagslån alltid för dig när du behöver finansiering.